Ottars fotoblogg

mandag 8. august 2016

Rosenstær (Pastor roseus, Rosy Starling)

En Rosenstær ble observert i en Ripsbusk på Svanes i Eigersund torsdag 4. august. Den var fremdeles på samme sted fredag ettermiddag da jeg var på plass med kamera. Til tross for litt vanskelige lysforhold fikk jeg noen brukbare bilder av den sjeldne gjesten.
Rosenstær er en fugleart i stær familien. Den er på størrelse med stær, men med rosenrød rygg og buk. Hode og hals, vinger og hale er blå/svarte. Antydning til nakketopp.  Den hekker i Øst-Europa til Sentral-Asia og hekker i kolonier.

Den opptrer som tilfeldig gjest her i landet.







torsdag 4. august 2016

Tornskate (Lanius collurio, Red-backed Shrike)

Tornskate er en av mine favorittfugler der den sitter i flott positur i toppen på en einerbusk og speider etter bytte som for det meste er innsekter, men den kan også jakte på firfisle, små mus og småfugl.
Det er like spennende hver vår å sjekke om fuglene har kommet tilbake til sine faste hekkeområder.

Her i Eigersund er vi så heldige å ha 6-7 par som hekker i kommunen.


Tornskate hann

Tornskate hann mater årets unger



Årets unge

Tornskate hunn med 3 barn

onsdag 27. juli 2016

Skogsnipe (Tringa ochropus, Green Sandpiper)

Et par Skogsniper har hatt tilhold ved et lite myrvann nær Helleland i Eigersund. En flott fugl som en ikke ser så ofte her i naturen.

Skogsnipe er en vadefugl som ligner grønnstilk, men er litt større og noe mørkere. Har bare 3–4 mørke tverrbånd i enden av den hvite halen (grønnstilken har flere tverrbånd). Den har ikke reir på bakken som andre sniper, men tar i bruk gamle trostereir o.l. i busker og trær, ofte høyt over bakken. Hekkefugl i Øst- og Nord-Europa og store deler av Asia. I Norge i barskog nær vann fra Sør- og Østlandet til Nordland. De fire eggene ruges i 20–23 dager, og ungene blir flygedyktige etter ca. 28 dager. Trekkfugl som overvintrer i Afrika og middelhavsområdet.






søndag 26. juni 2016

Sivhauk ( Circus aeruginosus, Western Marsh-Harrier)

Et Sivhaukpar holder til ved Bjårvatnet på Brusand i Rogaland, jeg fikk opplevd disse da de jaktet på småfugl i omradet.
Sivhauk er en fugleart i haukefamilien. En betydelig tyngre fugl enn sin slektning myrhauk, og er den største av våre kjerrhauker. Størrelse: 48 – 62 cm. (omtrent som en musvåk). Vingespennet er ca. 130 cm. Hunnen er større enn hannen. Vekt: ca.540g (♂), ca.740g (♀). Både hann- og hunn virker overveiende brune, hunnen mørkere enn hannen, vingespissene er svarte. Undersiden på hannens vinger er lys, halen er lang og nærmest grå. Toppen og undersiden av hodet på begge kjønn er lys.
Sivhauken er avhengig av næringsrike vann med tett siv vegetasjon, og legger redet i tett takrørvegetasjon hvor den legger 3-7 egg i begynnelsen av mai. Rugetiden er 31-36 dager og ungene blir i redet i ca. 40 dager. Ruger i det meste av Europa, og observasjoner er gjort i Sør-Norge i økende antall siden 1950-årene. Hekket for første gang i Norge på Lista i 1975, og har også i enkelte senere år hekket på samme lokalitet. Siden 1990-årene er hekking påvist på noen få andre lokaliteter fra Østfold til Rogaland (Jæren). Mye tyder på at sivhauken kan være i ferd med å etablere seg i sump- og takrørområder også andre steder i Norge.
Føden er småfugl og små andefugl som den fanger i luften eller på vannet, små pattedyr, amfibier, insekter osv.
Sivhauken er trekkfugl som overvintrer i Afrika.









torsdag 24. mars 2016

Sanglerke (Alauda arvensis, Eurasian Skylark)

Sanglerka er en spurvefugl som er litt mindre enn en stær. Oversiden er brun med mørkere streker, undersiden er beigehvit, og på brystet har den mørke streker. På hodet har den en liten topp som kan reises av og til. Sangen er vedvarende, og de kan synge i timevis uten stans. Arten er en av de aller første trekkfuglene som kommer tilbake om våren. Allerede i slutten av februar dukker de første opp. Hekker i Rogaland og flatlandsområdene på Østlandet og langs kysten på Sørlandet og nordover, alminnelig til Trøndelag. Mer spredt i Nordland, sparsom i Troms og Finnmark.  Den foretrekker dyrket mark o.l. Reiret legges i en fordypning på bakken. De 3–5 gråhvite eggene med mange små brune flekker ruges av hunnen i 11–12 dager. Ungene holder seg i reiret i 8–10 dager, men kan fly først i en alder av 18–20 dager. Sanglerka kan ha flere kull i året. Den er trekkfugl som kommer til de sørlige landsdelene i februar–mars. Enkelte fugler kan overvintre spesielt på Jæren og Lista.








mandag 22. februar 2016

Vandrefalk (Falco peregrinus, Peregrine Falcon)

Nær Kvassheim Fyr på Jæren har jeg observert denne Vandrefalk fruen i hele vinter der den sitter på sin faste plass og speider etter bytte.  Har forsøkt flere gang å komme på brukbart fotohold av fuglen, noe som lyktes til slutt. En mektig fugl å få studert på så nært hold.  







tirsdag 20. oktober 2015

Stjertmeis (Aegithalos caudatus, Long-tailed Tit)

Traff en liten flokk Stjertmeis på Rekeland i Sokndal, en anonym fugl som en sjelden legger merke til.

Stjertmeis kjennetegnes av den lange stjerten, snøhvitt hodet med rosa skuldrer og kroppssider. Fuglen lever hovedsakelig av insekter og andre smådyr. Den farter rastløst rundt i mindre grupper, ofte sammen med grupper av andre meiser. Vever, bygger rede i greinklyper oftest bjørk. Reiret er stort og overbygd med inngang på siden, bygges av mose og spindelvev. Starter egglegging vanligvis fra midt i april. Hekker i løv og blandingsskog i Sør-Norge.
Stjertmeisen streifer omkring i vinterflokker som vanligvis består av et par foreldre og deres avkom fra foregående sesong. Tidlig på våren, ofte i mars, splittes flokken opp i par. Det foregår da en utveksling av individer, fortrinnsvis av unge hunner, mellom ulike vinterkull.

Stjertmeis er både stand og trekkfugl.





fredag 9. oktober 2015

Tårnfalk (Falco tinnunculus , Eurasian Kestrel)

Nå i høst har det vært mye Tårnfalk i Rogaland. På Lomeland i Eigersund og Tengesdal i Bjerkreim hvor disse bildene er tatt, jaktet de i over en uke. En flott fugl å studere på nært hold.

Tårnfalk er en fugleart i falkefamilien. Den er omtrent så stor som en spurvehauk. Hos hannen er hode, nakke, overgump og hale blågrå. Rygg og vinger er rødbrune med svarte flekker. Hunnen er rødbrun med svarte spetter over hele oversiden. Begge er brunsvarte på ytre del av vingene og har gulbrun underside med svarte spetter. Hekker i store deler av Europa, Afrika og Asia. Den er antagelig vår vanligste rovfugl, men er blitt mye sjeldnere enn før som alle rovfugler. Tårnfalken hekker i alle fylker, men mest i Sør-Norge. Reiret plasseres oftest i bergvegger, på bygninger og kirketårn eller i gamle kråkefugl- eller rovfuglreir. De 4–6 eggene legges direkte på underlaget. Eggene ruges av hunnen i 27–29 dager. Ungene blir flygedyktige etter ca. 30 dager.

Tårnfalken er helt avhengig av smågnagere som bytte, og varierer derfor sterkt i antall med disse. Den er den eneste av falkene våre som ikke tar byttet i flukten. Når den speider etter mus, stopper den ofte i luften og henger lenge på samme sted mens vingene arbeider, inntil den plutselig stuper ned mot bakken (jf. terner). Den spiser også insekter, krypdyr og frosk. Norske tårnfalker overvintrer i Vest-Europa.








mandag 5. oktober 2015

Egretthegre (Ardea alba, Great Egret)

Fant disse to flotte Egrethegrene ved Grudavatnet på Klepp i Rogaland, en flott opplevelse spesielt siden jeg ikke hadde sett denne arten tidligere.

Egretthegre er en fugleart i hegrefamilien. Ensfarget og skinnende hvit fugl, på størrelse omtrent som gråhegre. Gult nebb, av og til med svart spiss. Den hekker i det sørøstlige Europa og i tropiske og tempererte strøk i alle verdensdeler. Egretthegren har vært årlig på besøk i Norge helt siden 1983, og er påtruffet i samtlige av landets fylker utenom Oslo.








torsdag 7. mai 2015

Storfugl (Tetrao urogallus, Eurasian Capercaillie)

Hadde en kjøretur i Lund kommune da denne flotte Røya dukket opp i veikanten nær Dybing i Heskestad. Et spennende og kort møte med min første Storfugl på fotobrikka.

Storfugl er den største arten i skogshønsfamilien. Hannen, tiur, er mørkegrå til brun og svart med grønnsvart metallglans i brystet. Ungtiurer veier ca. 3 kg, eldre ca. 4–6 kg.. Hunnen, røy, er rustgul og mørkebrun spraglet, vekt 1,7–2,5 kg. Storfuglen er utbredt i skogsområdene over hele landet og livnærer seg hovedsakelig på frø og plantedeler, særlig fra furu, men foretrekker bær og urter i sommer­halvåret. En tiur kan bli opptil 20 år gammel. Parringen – tiurleken – foregår på spesielle spillplasser i april – mai. Reiret, som består av en grunn fordypning fôret med enkelte fjær og plantedeler, plasseres godt skjult på bakken. De 6–8 blekgule eggene med enkelte mørkere flekker ruges av røya i 24–26 dager. Ungene kan fly korte strekninger etter 2–3 uker.