Ottars fotoblogg

søndag 18. juni 2017

Svartspett (Dryocopus martius, Black Woodpecker)

Svartspetten har lenge vært et sterkt ønsket motiv på fotobrikka, og endelig fikk jeg muligheten da et par hekket her i Dalane (Rogaland) i år. Svartspett som hekker i Rogaland er forholdsvis sjeldent.

Dette er den største av Europas spetter. Den kjennes lett på den svarte drakten og den røde lua. Hannens isse er rød over det hele, mens hunnens isse kun er rød på den bakre delen. Fuglen er 50-55 cm lang og har et vingespenn på 64-68 cm. Vekten er ca. 300 gram.
Legger 3-6 glinsende hvite egg som ruges i 12-14 døgn. Ungene holder seg i reiret i 4 uker og mates av begge foreldrene.
Den lever i hovedsak av maur, men tar også ulike trelevende insekter.
Svartspetten lever i gammel skog (både løv- og barskog). I Norge er svartspetten hovedsakelig utbredt på Østlandet sørover til Lindesnes, samt i spredte lokaliteter i Midt-Norge. Den er ellers sjelden i Norge.
Om våren trommer den med utrolig styrke; kraftigere og lengre enn andre spetter, kan minne om lyden av maskingevær.

Svartspetten er i all hovedsak en standfugl.













5 kommentarer:

  1. Mange flotte av svartspettfamilien her. Ikke lett å få så nære og gode bilder av denne arten. Well done!

    SvarSlett
  2. Flotte bilder av Svartspetten. Likte veldig godt bilde nr. 5.

    SvarSlett
  3. Hi Ottar,
    The black woodpecker is a pretty rare bird with us. It has been many years ago that I have seen one. You show us here a great series of beautiful pictures.
    Greetings, Kees

    SvarSlett
  4. Wow!!!!!!! Really great pictures.
    The black woodpecker is also on top of my wish list.
    Beautifully photographed!

    Greetings,
    Helma

    SvarSlett

Welcome to my photo blog!

Ottar